Składniki na 1 porcję:
3/4 szklanki mrożonych truskawek (ok. 100 g)
1/2 średniego banana (ok. 70 g ze skórką)
3/4 szklanki kefiru (ok. 150 g)
1/2 łyżeczki nasion chia (ok. 3 g)
1. Truskawki wyjęłam 10 min wcześniej z zamrażarki, żeby lekko się rozmroziły, banana pokroiłam w talarki.
2. Owoce zmiksowałam blenderem z połową szklanki kefiru.
2. Przelałam do szklanki tak do 3/4 wysokości, dopełniłam resztą kefiru, wierzch posypałam nasionami chia.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
145 kcal
6,1 białka
4,1 g tłuszczów (w tym 1,8 g tłuszczów nasyconych)
23,4 g węglowodanów ogółem
3,4 g błonnika pokarmowego
IG** = 41 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji= 8 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 9% |
Cynk
Wapń
|
8%
18%
|
Magnez | 11% |
Żelazo | 5% |
Witamina A
|
4%
|
Witamina E
Witamina C
|
3%
59%
|
Kwas foliowy | 8% |
Witamina B1 | 7% |
Witamina B2
Witamina B3
|
22%
4%
|
Witamina B6 | 19% |
Witamina B12 |
31%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz