Składniki na 1 porcję:
150 g lekkiego serka wiejskiego
5 rzodkiewek (ok. 75 g)
10 grubszych plasterków ogórka (ok. 50 g)
1 plasterek czerwonej cebulki (ok. 10 g)
1. Pokroiłam rzodkiewki w plasterki, a następnie na ćwiartki.
2. Z ogórka wydłubałam łyżeczką pestki i pokroiłam w kosteczkę.
3. Cebulkę drobno posiekałam.
4. Warzywa połączyłam z serkiem. Doprawiłam pieprzem, soli nie dodawałam z racji, że serek wiejski już jest słony.
SMACZNEGO ! Polecam z pieczywem skropionym oliwą :)
Wartość odżywcza* porcji:
134 kcal
17,1 g białka
3,6 g tłuszczów (w tym 1,4 g tłuszczów nasyconych)
9,9 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 23 (niski)
Ładunek glikemiczny = 2 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 7% |
Cynk
Wapń
|
11%
15%
|
Magnez | 6% |
Żelazo | 5% |
Witamina A
|
16%
|
Witamina E
Witamina C
|
1%
19%
|
Kwas foliowy | 11% |
Witamina B1 | 3% |
Witamina B2
Witamina B3
|
24%
3%
|
Witamina B6 | 6% |
Witamina B12 |
31%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz