20.03.2016

SAŁATKA Z SERKA WIEJSKIEGO



Składniki na 1 porcję:

150 g lekkiego serka wiejskiego
5 rzodkiewek (ok. 75 g)
10 grubszych plasterków ogórka (ok. 50 g)
1 plasterek czerwonej cebulki (ok. 10 g)

1. Pokroiłam rzodkiewki w plasterki, a następnie na ćwiartki.
2. Z ogórka wydłubałam łyżeczką pestki i pokroiłam w kosteczkę.
3. Cebulkę drobno posiekałam.
4. Warzywa połączyłam z serkiem. Doprawiłam pieprzem, soli nie dodawałam z racji, że serek wiejski już jest słony. 

SMACZNEGO ! Polecam z pieczywem skropionym oliwą :)


Wartość odżywcza* porcji:

134 kcal
17,1 g białka
3,6 g tłuszczów (w tym 1,4 g tłuszczów nasyconych)
9,9 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 23 (niski)
Ładunek glikemiczny = 2 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
7%
Cynk
Wapń
11%
15%
Magnez6%
Żelazo5%
Witamina A
16%
Witamina E
Witamina C
1%
19%
Kwas foliowy11%
Witamina B13%
Witamina B2
Witamina B3
24%
3%
Witamina B66%
Witamina B12
31%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz