08 marca 2016

LEKKIE PLACUSZKI KOKOSOWE


Składniki na 1 porcję:

2 jajka M
30 g wiórków kokosowych (1 łyżka = ok. 6 g)
1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu 
100 g jogurtu naturalnego
1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)

1. Białka ubiłam osobno, dodałam żółtka i wiórki, delikatnie wymieszałam.
2. Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu z każdej strony.
3. Podałam z jogurtem i plasterkami banana.

SMACZNEGO !


Placuszki dobrze smakują nawet na następny dzień. Przygotowywałam je wieczorem na śniadanie dnia następnego, schowałam do lodówki i rano tylko chwilkę podgrzałam w mikrofali :)
Przepis zaczerpnięty z instagrama: svnderv

Wartość odżywcza* porcji:

410 kcal
19,3 g białka
29,5 g tłuszczów (w tym 18,7 g tłuszczów nasyconych)
24,1 g węglowodanów ogółem
6,5 g błonnika pokarmowego

IG **= 44 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
14%
Cynk
Wapń
33%
21%
Magnez22%
Żelazo20%
Witamina A
45%
Witamina E
Witamina C
16%
5%
Kwas foliowy27%
Witamina B112%
Witamina B2
Witamina B3
48%
5%
Witamina B627%
Witamina B12
101%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

2 komentarze: