Składniki na 1 porcję:
2 jajka M
30 g wiórków kokosowych (1 łyżka = ok. 6 g)
1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu
100 g jogurtu naturalnego
1/2 średniego banana (ok. 50 g bez skórki)
1. Białka ubiłam osobno, dodałam żółtka i wiórki, delikatnie wymieszałam.
2. Smażyłam na lekko natłuszczonej patelni na małym ogniu z każdej strony.
3. Podałam z jogurtem i plasterkami banana.
SMACZNEGO !
Placuszki dobrze smakują nawet na następny dzień. Przygotowywałam je wieczorem na śniadanie dnia następnego, schowałam do lodówki i rano tylko chwilkę podgrzałam w mikrofali :)
Przepis zaczerpnięty z instagrama: svndervWartość odżywcza* porcji:
410 kcal
19,3 g białka
29,5 g tłuszczów (w tym 18,7 g tłuszczów nasyconych)
24,1 g węglowodanów ogółem
6,5 g błonnika pokarmowego
IG **= 44 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 14% |
Cynk
Wapń
|
33%
21%
|
Magnez | 22% |
Żelazo | 20% |
Witamina A
|
45%
|
Witamina E
Witamina C
|
16%
5%
|
Kwas foliowy | 27% |
Witamina B1 | 12% |
Witamina B2
Witamina B3
|
48%
5%
|
Witamina B6 | 27% |
Witamina B12 |
101%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Czy to wartosc energetyczna calosci z tego co wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń