Składniki na 1 porcję:
¼ szklanki mleka 2% (60 g)
2 czubate łyżki płatków owsianych (25 g)
2 czubate łyżki płatków jęczmiennych (25 g)
1 lekko czubata łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej (15 g)
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (5 g)
Skórka otarta z 1/2 cytryny
odrobina oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia
DODATKI: mandarynka (100 g), migdały (7 g), jogurtu naturalnego (75 g)
1. Cytrynę sparzyłam wrzątkiem. Starłam skórkę na drobnej tarce.
2. Mleko i jajko roztrzepałam w misce. Dodałam płatki i odczekałam kilka minut, żeby wchłonęły trochę płynu.
3. Do masy dodałam resztę składników (cukier, mąkę, skórkę z cytryny). Zblendowałam.
4. Rozgrzaną patelnię lekko natłuściłam. Wylałam na nią ciasto. Smażyłam do zarumienienia na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
2. Mleko i jajko roztrzepałam w misce. Dodałam płatki i odczekałam kilka minut, żeby wchłonęły trochę płynu.
3. Do masy dodałam resztę składników (cukier, mąkę, skórkę z cytryny). Zblendowałam.
4. Rozgrzaną patelnię lekko natłuściłam. Wylałam na nią ciasto. Smażyłam do zarumienienia na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
SPOSÓB NA ODWRÓCENIE OMLETA: gdy z jednej strony omlet się już upiecze, podważ go drewnianą łopatką z każdej strony i zsuń na talerz, następnie odwróć talerz z omletem na patelnię, żeby upiec drugą stronę. (Ja zawsze delikatnie nakładam patelnię nad talerz i razem odwracam, wtedy wychodzi idealnie) :)
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
468 kcal
20,3 g białka
17,0 g tłuszczów (w tym 6,4 g tłuszczów nasyconych)
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
468 kcal
20,3 g białka
17,0 g tłuszczów (w tym 6,4 g tłuszczów nasyconych)
66,0 g węglowodanów ogółem
7,7 g błonnika pokarmowego
IG** = 43 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 25 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 15% |
Cynk
Wapń
|
42%
27%
|
Magnez | 39% |
Żelazo | 22% |
Witamina A
|
28%
|
Witamina E
Witamina C
|
35%
30%
|
Kwas foliowy | 31% |
Witamina B1 | 34% |
Witamina B2
Witamina B3
|
55%
16%
|
Witamina B6 | 27% |
Witamina B12 |
16%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz