Składniki na około 16 kawałków ciasta:
1 jajko L
1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g)
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g)
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g)
1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g)
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g)
1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam.
2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą.
3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam.
4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* 1 kawałka:
167 kcal
3,8 g białka
7,4 g tłuszczów (w tym 5,5 g tłuszczów nasyconych)
28,2 g węglowodanów ogółem (w tym 10,7 g polioli)
2,4 g błonnika pokarmowego
IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny jednego kawałka= 11 (średni)
Jeśli zamienimy ksylitol na zwykły cukier IG = 63 a ŁG = 16
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 3% |
Cynk
Wapń
|
10%
3%
|
Magnez | 10% |
Żelazo | 6% |
Witamina A
|
2%
|
Witamina E
Witamina C
|
4%
2%
|
Kwas foliowy | 8% |
Witamina B1 | 8% |
Witamina B2
Witamina B3
|
6%
8%
|
Witamina B6 | 5% |
Witamina B12 |
5%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz