Składniki na 2 porcje:
2 jajka M
5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
2 lekko czubate łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
2/3 szklanki mleka 2% (ok. 160 g)
1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatki:
1/2 banana (ok. 60 g)
garść winogron (ok. 70 g)
3 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego (ok. 45 g)
1/2 łyżeczki ciemnego kakao (ok. 3 g)
1 łyżeczka mleka 2% (ok. 5 g)
1 łyżeczka miodu (ok. 6 g)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka łącznie)
1. Jajka, płatki, mąkę, siemię, mleko, sodę i ksylitol wrzuciłam do miski i zblendowałam.
2. Placuszki smażyłam w silikonowej foremce w kształcie serduszka (oczywiście nie jest to konieczne, można po prostu nakładać łyżką) na rozgrzanej patelni bardzo cienko wysmarowanej olejem.
3. Placuszki podzieliłam na dwa talerze (mi wyszło po 4 sztuki), przełożyłam dżemem i udekorowałam owocami.
4. Kakao, mleko i miód połączyłam w filiżance (jeśli będzie zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinkę mleka) i dla dekoracji polałam placuszki.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* jednej porcji:
416 kcal
16,0 g białka
17,3 g tłuszczów (w tym 8,5 g tłuszczów nasyconych)
49,6 g węglowodanów ogółem
8,0 g błonnika pokarmowego
8,0 g błonnika pokarmowego
IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 17 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
29%
15%
|
Magnez | 26% |
Żelazo | 16% |
Witamina A
|
26%
|
Witamina E
Witamina C
|
15%
10%
|
Kwas foliowy | 19% |
Witamina B1 | 18% |
Witamina B2
Witamina B3
|
43%
4%
|
Witamina B6 | 20% |
Witamina B12 |
57%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz