16 lutego 2017

KREM JAGLANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM


Składniki na 3 porcje:

1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
2 szklanki mleka 2% (500 g)
1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 
2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g)
1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g)
opcjonalnie ksylitol

1. Do garnka wlałam 1 szklankę mleka, dodałam cynamon i kaszę jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.).
2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu.
3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem jest dla Ciebie za mało słodki, możesz ewentualnie trochę dosłodzić ksylitolem. 
4. Truskawki zmiksowałam blenderem. Jeśli są mrożone podgrzej je w garnuszku z odrobiną wody, a dopiero później zblenduj.
5. Do niskich szklaneczek  przełożyłam zmiksowany krem jaglany, a następnie mus z  truskawek.
6. Deser ozdobiłam mielonymi migdałami lub płatkami migdałów.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 1 porcji:

270 kcal
10,7 g białka
7,5 g tłuszczów (w tym 2,4 g tłuszczy nasyconych)
42,9 g węglowodanów ogółem
3,6 g błonnika pokarmowego

IG** = 55 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji  = 21 (wysoki)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
23%
22%
Magnez29%
Żelazo13%
Witamina A
7%
Witamina E
Witamina C
29%
30%
Kwas foliowy10%
Witamina B135%
Witamina B2
Witamina B3
37%
11%
Witamina B638%
Witamina B12
28%


*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz