Składniki na 3 porcje:
1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
2 szklanki mleka 2% (500 g)
1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
2 łyżki ziaren słonecznika (ok. 20 g)
1 szklanka truskawek (mogą być mrożone) ok. 120 g
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka migdałów mielonych lub w płatkach do ozdoby (ok. 5 g)
opcjonalnie ksylitol
1. Do garnka wlałam 1 szklankę mleka, dodałam cynamon i kaszę jaglaną (bez woreczka). Gotowałam na małym ogniu aż kasza wchłonęła całe mleko i była miękka (ok. 20 min.).
2. Ugotowaną kaszę po ostygnięciu przełożyłam do blendera, dodałam ziarna słonecznika i banana. Całość zmiksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu.
3. Powstały krem rozprowadziłam resztą mleka. Jeśli krem jest dla Ciebie za mało słodki, możesz ewentualnie trochę dosłodzić ksylitolem.
4. Truskawki zmiksowałam blenderem. Jeśli są mrożone podgrzej je w garnuszku z odrobiną wody, a dopiero później zblenduj.
5. Do niskich szklaneczek przełożyłam zmiksowany krem jaglany, a następnie mus z truskawek.
6. Deser ozdobiłam mielonymi migdałami lub płatkami migdałów.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* 1 porcji:
270 kcal
10,7 g białka
7,5 g tłuszczów (w tym 2,4 g tłuszczy nasyconych)
42,9 g węglowodanów ogółem
3,6 g błonnika pokarmowego
IG** = 55 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 21 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
23%
22%
|
Magnez | 29% |
Żelazo | 13% |
Witamina A
|
7%
|
Witamina E
Witamina C
|
29%
30%
|
Kwas foliowy | 10% |
Witamina B1 | 35% |
Witamina B2
Witamina B3
|
37%
11%
|
Witamina B6 | 38% |
Witamina B12 |
28%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz