Składniki na 12 sztuk:
1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g bez ogryzka)
2 jaja rozmiar M
1/2 szklanki mleka 2% o poj. 200 ml
2 lekko czubate łyżki otrąb owsianych (ok. 20 g)
3 lekko czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g)
2 lekko czubate łyżki mąki ryżowej (ok. 20 g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
olej kokosowy/masło klarowane do smażenia
1. Roztrzepałam jajka, dodałam otręby, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i obie mąki. Dokładnie połączyłam składniki. Ciasto ma być dosyć gęste.
2. Jabłko bez ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam.
3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły.
Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! (przepis)
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji 6 placków:
271 kcal
13,0 g białka
10,3 g tłuszczów (w tym 4,5 g tłuszczy nasyconych)
37,5 g węglowodanów ogółem
5,8 g błonnika
IG** = 54 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej porcji 6 placków = 17 (wysoki)
4 placków = 11 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 8% |
Cynk
Wapń
|
26%
11%
|
Magnez | 17% |
Żelazo | 15% |
Witamina A
|
26%
|
Witamina E
Witamina C
|
15%
9%
|
Kwas foliowy | 18% |
Witamina B1 | 24% |
Witamina B2
Witamina B3
|
36%
10%
|
Witamina B6 | 16% |
Witamina B12 |
52%
|
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Jej <3 bardzo się cieszę, że odkryłam Twój blog, od razu przejrzałam wszystkie przepisy, jestem zachwycona i nie umiem się doczekać ich wypróbowania. Duuuży plus za wartości odżywcze i zdrowe przepisy na jedną/ dwie porcje, bo gotuje tylko dla siebie.
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo cieszy, że podobają Ci się moje przepisy! Takie słowa to dla mnie ogromna motywacja do dalszego działania!
UsuńJa również wypróbuje! Pozdrawiam ����
OdpowiedzUsuń