14 lipca 2016

OWSIANKO-GRYCZANKA Z PORZECZKAMI


Składniki na 1 porcję:

3 łyżki płatków owsianych górskich ok. 30 g
2 łyżki płatków gryczanych ok. 20 g
1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g
1 szklanka mleka 2% ok. 230g
1/2 szklanki porzeczek ok. 60 g
1/2 banana ok. 60 g bez skórki

Wsyp do garnuszka płatki, zalej mlekiem, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj siemię lniane, odstaw na chwilkę do wchłonięcia płynu. Przełóż do miseczki, posyp porzeczkami. SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

357 kcal
14,5 g białka
8,8 g tłuszczów (w tym 3,1 g tłuszczy nasyconych)
62,8 g węglowodanów ogółem
9,2 g błonnika

IG** = 45 (niski)
Ładunek glikemiczny = 24 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
18%
Cynk
Wapń
32%
30%
Magnez44%
Żelazo15%
Witamina A
8%
Witamina E
Witamina C
13%
32%
Kwas foliowy16%
Witamina B131%
Witamina B2
Witamina B3
39%
9%
Witamina B637%
Witamina B12
38%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz