Składniki na 1 porcję:
3 łyżki płatków owsianych górskich ok. 30 g
2 łyżki płatków gryczanych ok. 20 g
1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g
1 szklanka mleka 2% ok. 230g
1/2 szklanki porzeczek ok. 60 g
1/2 banana ok. 60 g bez skórki
Wsyp do garnuszka płatki, zalej mlekiem, dodaj pokrojonego w plasterki banana. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj siemię lniane, odstaw na chwilkę do wchłonięcia płynu. Przełóż do miseczki, posyp porzeczkami. SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
357 kcal
14,5 g białka
8,8 g tłuszczów (w tym 3,1 g tłuszczy nasyconych)
62,8 g węglowodanów ogółem
9,2 g błonnika
IG** = 45 (niski)
Ładunek glikemiczny = 24 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 18% |
Cynk
Wapń
|
32%
30%
|
Magnez | 44% |
Żelazo | 15% |
Witamina A
|
8%
|
Witamina E
Witamina C
|
13%
32%
|
Kwas foliowy | 16% |
Witamina B1 | 31% |
Witamina B2
Witamina B3
|
39%
9%
|
Witamina B6 | 37% |
Witamina B12 |
38%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz