Składniki na 1 porcję:
1 średnie kiwi (ok. 80 g)
1/2 średniej wielkości jabłka (ok. 100 g)
6 dużych liści sałaty (ok. 30 g)
10 plasterków ogórka (ok. 70 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
sok z 1/4 cytryny
1 płaska łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g)
1 płaska łyżeczka siemienia lnianego (ok. 5 g)
1. Kiwi obrałam i pokroiłam w półplasterki.
2. Z połowy jabłka usunęłam gniazdo nasienne, przekroiłam na pół, a następnie w plasterki. 3. Plasterki ogórka również przepołowiłam.
4. Sałatę porwałam na mniejsze cząstki.
5. Całość wymieszałam skropiłam oliwą, sokiem z cytryny i posypałam nasionami.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* porcji:
251 kcal
5,2 g białka
15,2 g tłuszczów (w tym 2 g tłuszczów nasyconych)
28,5 g węglowodanów ogółem
4,7 g błonnika pokarmowego
IG**=38 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8,8 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8,8 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 12% |
Cynk
Wapń
|
14%
6%
|
Magnez | 22% |
Żelazo | 12% |
Witamina A
|
11%
|
Witamina E
Witamina C
|
55%
71%
|
Kwas foliowy | 19% |
Witamina B1 | 19% |
Witamina B2
Witamina B3
|
11%
10%
|
Witamina B6 | 18% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
jaka sałata??
OdpowiedzUsuńJa wykorzystałam sałatę od cioci z ogródka, ciężko powiedzieć mi jaka to była, ale do tej sałatki według mnie najbardziej pasuje sałata lodowa albo masłowa :) W zasadzie to wedle uznania, każdą można użyć! :))
UsuńA czy mix sałat też będzie dobry? Jak myślisz?!
OdpowiedzUsuńMyślę że najlepiej! :)
Usuń