Składniki:
100 g rukoli (ok. 5 garści)
1 średniej wielkość pomarańcza (ok. 200 g)
1 średniej wielkości granat (ok. 100 g - waga samych ziarenek)
1 płaska łyżka miodu (ok. 20 g)
2 łyżki musztardy francuskiej (ok. 35 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20 g)
1. Na talerz wyłożyłam rukolę, pomarańczę pokroiłam na małe cząstki i ułożyłam na rukoli, wierzch posypałam pestkami granatu.
2. Miód, musztardę i oliwę połączyłam i polałam całość.
SMACZNEGO !
Sałatkę można równie dobrze wykonać w pudełku i zabrać ze sobą w drogę :)
Wartość odżywcza* porcji - 1/3 całości:
148 kcal
2,5 g białka
7,3 g tłuszczów (w tym 0,1 g tłuszczów nasyconych)
20,6 g węglowodanów ogółem
3,0 g błonnika pokarmowego
IG** = 42 (niski)
IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 8 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 7% |
Cynk
Wapń
|
6%
8%
|
Magnez | 12% |
Żelazo | 6% |
Witamina A
|
103%
|
Witamina E
Witamina C
|
14%
38%
|
Kwas foliowy | 17% |
Witamina B1 | 8% |
Witamina B2
Witamina B3
|
8%
2%
|
Witamina B6 | 9% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz