Składniki na 1 porcję:
3 jajka L
2 plasterki szynki wieprzowej (ok. 30 g)
garść pokrojonego szczypiorku (ok. 20 g)
1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)
kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki (ok. 30 g)
1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) - inna też się dobrze sprawdzi
po 2 szczypty kurkumy, pieprzu, słodkiej papryki
1/4 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
1. Jajka roztrzepałam razem z mąka i przyprawami. Wylałam na lekko natłuszczoną nagrzaną patelnię i od razu posypałam pokrojoną w kosteczkę szynką, szczypiorkiem, plasterkami mozzarelli i papryczką.
2. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż jajka się ścięły.
3. Jeśli lubisz mocno ścięte jajka, podważ omlet, delikatnie zsuń na talerz i przewróć z powrotem na patelnię, podsmaż tak pół minutki i z powrotem przerzuć na talerz stroną z dodatkami.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji (zastosowanie polędwicy z kurczaka zamiast wieprzowej):
474 kcal - 40 kcal
38,3 g białka +1,1 kcal
32,6 g tłuszczów (w tym 13,6 g tłuszczów nasyconych) - 4,6 g
8,5 g węglowodanów ogółem
1,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 39 (niski)
IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 3 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
63%
39%
|
Magnez | 15% |
Żelazo | 27% |
Witamina A
|
133%
|
Witamina E
Witamina C
|
32%
48%
|
Kwas foliowy | 42% |
Witamina B1 | 31% |
Witamina B2
Witamina B3
|
100%
15%
|
Witamina B6 | 38% |
Witamina B12 |
160%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz