13 maja 2016

WYTRAWNY OMLET


Składniki na 1 porcję:

3 jajka L
2 plasterki szynki wieprzowej (ok. 30 g)
garść pokrojonego szczypiorku (ok. 20 g)
1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)
kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki (ok. 30 g)
1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) -  inna też się dobrze sprawdzi
po 2 szczypty kurkumy, pieprzu, słodkiej papryki
1/4 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia

1. Jajka roztrzepałam razem z mąka i przyprawami. Wylałam na lekko natłuszczoną nagrzaną patelnię i od razu posypałam pokrojoną w kosteczkę szynką, szczypiorkiem, plasterkami mozzarelli i papryczką.
2. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż jajka się ścięły.
3. Jeśli lubisz mocno ścięte jajka, podważ omlet, delikatnie zsuń na talerz i przewróć z powrotem na patelnię, podsmaż tak pół minutki i z powrotem przerzuć na talerz stroną z dodatkami.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji  (zastosowanie polędwicy z kurczaka zamiast wieprzowej):
474 kcal - 40 kcal
38,3 g białka  +1,1 kcal
32,6 g tłuszczów (w tym 13,6 g tłuszczów nasyconych) - 4,6 g
8,5 g węglowodanów ogółem
1,1 g błonnika pokarmowego

IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 3 (niski)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
63%
39%
Magnez15%
Żelazo27%
Witamina A
133%
Witamina E
Witamina C
32%
  48%
Kwas foliowy42%
Witamina B131%
Witamina B2
Witamina B3
100%
15%
Witamina B638%
Witamina B12
160%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz