Składniki na około 18 kuleczek:
14 łyżek płatków owsianych (ok. 140 g)
2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 60 g)
1 duży dojrzały banan (ok. 140 g bez skórki)
1 łyżka miodu pszczelego (ok. 24 g)
1 łyżka kakao (ok. 10 g)
40 g wiórek kokosowych (ok. 8 płaskich łyżek)
Do obtoczenia: zmielone lub drobno posiekane migdały (ok. 10 g)
1. Banan rozgniotłam widelcem i zmieszałam z płatkami, masłem orzechowym, miodem i kakao. Odstawiłam na chwilkę, żeby płatki wsiąkły trochę wilgoci. (Jeśli wciąż masa jest zbyt się klei, dodaj więcej wiórków kokosowych).
2. Kulałam w dłoniach malutkie kuleczki, a następnie obtoczyłam w posiekanych migdałach.
SMACZNEGO !
Wartość energetyczna* porcji 3 kuleczek:
210 kcal
210 kcal
5,9 g białka
10,6 g tłuszczów (w tym 4,3 g tłuszczów nasyconych)
26,8 g węglowodanów ogółem
4,0 g błonnika pokarmowego
IG** = 42 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 9 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 7% |
Cynk
Wapń
|
15%
3%
|
Magnez | 21% |
Żelazo | 9% |
Witamina A
|
0%
|
Witamina E
Witamina C
|
21%
2%
|
Kwas foliowy | 10% |
Witamina B1 | 16% |
Witamina B2
Witamina B3
|
7%
12%
|
Witamina B6 | 11% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz