Składniki na 12 sztuk:
1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
1 duży dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
2 jajka rozmiar L
2 łyżki kakao (ok. 20 g)
3 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji) ok. 30 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1. Fasolę odsączyłam na sitku, przepłukałam wodą.
2. Wrzuciłam fasolę i banana do garnuszka, zblendowałam.
3. Dodałam 2 jajka. Połączyłam dalej blenderem.
4. Dodałam resztę składników. Wymieszałam łyżką.
5. Składniki przelałam do 12 foremek na babeczki. Piekłam ok. 25 min w 180 st. C.
Babeczki należy wyjąć z foremek po ostygnięciu. Najlepiej smakują z dżemem :)
149 kcal
7,6 g białka
4,1 g tłuszczów (w tym 1,5 g tłuszczy nasyconych)
17,7 g węglowodanów ogółem
3,6 g błonnika
IG** = 48 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji (3 babeczek) = 7 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 8% |
Cynk
Wapń
|
22%
4%
|
Magnez | 15% |
Żelazo | 11% |
Witamina A
|
12%
|
Witamina E
Witamina C
|
4%
3%
|
Kwas foliowy | 10% |
Witamina B1 | 8% |
Witamina B2
Witamina B3
|
21%
3%
|
Witamina B6 | 14% |
Witamina B12 |
22%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Super pomysł na babeczki, korci mnie żeby spróbować zrobić takie fasolaczki :)
OdpowiedzUsuńSzybki, łatwy, słodki a przede wszystkim zdrowy przepis- świetna przekąska, gdy mamy ochotę na coś pysznego a zarazem fit :) polecam serdecznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń