Składniki na 7 bułeczek:
250 g chudego twarogu
1 jajko M (65 g)
1/2 szklanki płatków jęczmiennych (50 g)
1/2 szklanki płatków owsianych (50 g)
3 łyżki siemienia lnianego (30 g)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
sól/słodzik wg uznania
1. Do miski wrzucić wszystkie składniki. Połączyć łyżką. Odstawić na 15 min.
2. Ulepić 7 kuleczek mokrymi rękoma, żeby się nie kleiły, lekko rozpłaszczyć na papierze do pieczenia.
3. Piec 20 min w 180 stopniach.
Najlepiej smakują z domowym dżemem i twarożkiem jak ostygną :) SMACZNEGO !
Wartość energetyczna* jednej bułeczki bez dodatków:
107 kcal
9,5 g białka
2,7 g tłuszczów
11,9 g węglowodanów ogółem
2,1 g błonnika pokarmowego
IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej bułeczki = 4 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej bułeczki = 4 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 3% |
Cynk
Wapń
|
13%
5%
|
Magnez | 11% |
Żelazo | 5% |
Witamina A
|
3%
|
Witamina E
Witamina C
|
2%
0%
|
Kwas foliowy | 6% |
Witamina B1 | 5% |
Witamina B2
Witamina B3
|
18%
2%
|
Witamina B6 | 5% |
Witamina B12 |
20%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
czy jajko jest konieczne?
OdpowiedzUsuńHm, nie próbowałam bez jajka, ale być może się uda. Weganie zastępują jajka siemieniem lnianym. Można poeksperymentować tylko wtedy na 1 łyżkę siemienia, dać jedną łyżkę gorącej wody, odstawić aż się zżeluje, a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami :) Koniecznie proszę o relacje, jeśli Pan/Pani spróbuje!
Usuńczym można zamienić płatki jęczmienne?
OdpowiedzUsuńPłatkami jaglanymi :) chociaż owsiane pewnie też by się sprawdziły
UsuńA czy można nie dodawać twarogu ?
OdpowiedzUsuńNie da rady
UsuńMoze osoba z cukrzyca?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Bułeczki mają niski IG i ŁG :)
UsuńCzy bułeczki można mrozić? :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy ich nie mroziłam, ale wydaje mi się że nie będzie to miało dużego wpływu na smak i konsystencję :)
UsuńCzy twaróg półtłusty się nada?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńzrobiłam bułeczki zgodnie z przepisem, położyłam kuleczki na papierze do pieczenia delikatnie rozpłaszczyłam i włożyłam do nagrzanego piekarnika, jak zajrzałam do niego po jakimś czasie zauważyłam że bułeczki rozpłynęły się :( co mogło pójść nie tak?
OdpowiedzUsuńHmm, powiem Ci że dałaś mi niezłą zagadkę.. Sprawdziłam aż przepis na którym bazowałam, żeby się upewnić czy nie pomyliłam się z ilością składników, ale wszystko jest w porządku. Ciężko mi odpowiedzieć, może było za duże jajko? Może trochę za mało płatków/siemienia? Może masa powinna trochę odstać, żeby się dobrze związała? Wiem, że kilka osób je robiło z tego przepisu i wychodziły. Przy najbliższej okazji zrobię je jeszcze raz i dam znać!
UsuńOk. Starałam się wszysto ważyć �� i raczej trzymałam się przepisu �� spróbuję następnym razem odczekać trochę czasu... Ale takie płaskie też były pyszne �� i co najważniejsze nie skacze mi po nich cukier �� a odkąd jestem na diecie cukrzycowej nie mogłam jeść żadnego chleba bo miałam za wysoki po posiłku a teraz jest ok �� polecam te bułeczki wszystki ciezarnym zmagajacym się z cukrzycą ciążowa ��
OdpowiedzUsuńŚwietnie, cieszę się że znalazłaś dla siebie dobry zamiennik pieczywa :) Zrobiłam bułeczki jeszcze raz, składniki wymieszałam jednak tylko łyżką zamiast mikserem, zmniejszyłam odrobinę ilość sody i odstawiłam ciasto na 15 min i wyszły :) Podejrzewam, że wcześniej jak robiłam bułeczki to zapomniałam wcześniej nagrzać piekarnik i siłą rzeczy bułeczki musiały swoje odczekać, a nie zwróciłam na to uwagi szykując przepis.. W każdym razie już się poprawiłam :)
UsuńSuper, dziękuje :) zrobię je jeszcze raz i odstawię na 15 minut :) możliwe, że płatki nie zdążyły nasiąknąć i dlatego tak się stało ;) ale zmarnować się nie zmarnowały ;) zamiast bułeczek wyszły chlebki i też były pyszne :)
UsuńCzy można czymś zastąpić siemię lniane?
OdpowiedzUsuńW przepisie na którym się wzorowałam był słonecznik, ale ja nigdy takiej wersji nie próbowałam :)
UsuńSprobuje zrobic corce na sniadanie choruje na cukrzyce typu 1 i z reguly po pieczywie ja wybija cukier w gore najgorzej sniadania :( moze po tych bulkach bedzie lepiej oby sprobowala bo to niejadek straszny
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie lepiej i jej posmakują :))
UsuńBuleczki zrobione ogolnie corce smakowaly i cukier po nich tez ok mimo tego ze zjadla je z dzemem:)Problem w tym ze wlozeniu do pieca rozlaly sie i byly plaskie nie bardzo urosly wyszly jak racuchy ��moze to wina tego ze dalam platki jaglane?a moze za malo sody? Jeszcze bedziemy probowac dalej az wyjda pulchne jak twoje:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Tak jak pisałam wyżej w komentarzu, po przygotowaniu ciasta, polecam odstawić je na 15 min do nasiąknięcia. Większy dodatek sody może spowodować, że będą miały nieciekawy posmak.
UsuńA czy len może być mielony czy w ziarenkach?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale nie próbowałam :)
UsuńPytanie czy mielony czy ziarna ? :)
UsuńJa używam ziarenka, z mielonym nie próbowałam, ale pewnie też by wyszły ;)
UsuńWitam czy posiada pani jakis przepis na zytnio pszenny lub sam zytni chlebek ??oczywiscie prosty ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie, kupuję z lokalnej piekarni :)
Usuń