60 g jarmużu (ok. 3 duże garści)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
Dowolne przyprawy (u mnie sól i chili)
1. Jarmuż porwałam na malutkie kawałeczki i usunęłam twardsze łodyżki.
2.Wymieszałam z odrobiną oliwy i dowolnymi przyprawami.
3. Rozłożyłam na papierze do pieczenia tak żeby nie nachodziły na siebie i piekłam w 160 stopniach 6 minut. Trzeba kontrolować, żeby liście nie zaczęły robić się brązowe! :)
Może nie brzmią przekonująco, ale są na prawdę zaskakująco chrupiące i smaczne :)
Wartość odżywcza* porcji:
95 kcal
1,8 g białka
9,3 g tłuszczów (w tym 1,4 g tłuszczów nasyconych)
3,3 g węglowodanów ogółem
2,0 g błonnika pokarmowego
IG** = 32 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 1 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 6% |
Cynk
Wapń
|
3%
8%
|
Magnez | 5% |
Żelazo | 5% |
Witamina A
|
69%
|
Witamina E
Witamina C
|
25%
67%
|
Kwas foliowy | 18% |
Witamina B1 | 5% |
Witamina B2
Witamina B3
|
9%
6%
|
Witamina B6 | 11% |
Witamina B12 |
0%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz