2 jajka M
100 g lekkiego serka wiejskiego
2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 30 g)
1 łyżeczka erytrytolu/ksylitolu (ok. 6 g)
Polewa:
1 łyżeczka ciemnego kakao (ok. 5 g)
1 łyżeczka miodu pszczelego (ok. 6 g)
5-6 łyżeczek mleka 2% do uzyskania konsystencji
1/2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 3 g)
1 łyżeczka posiekanych orzeszków ziemnych (7 g)
1. Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam.
2. Usmażyłam na małym ogniu na lekko natłuszczonej patelni z obu stron.
3. Kakao, miód i mleko wymieszałam w szklance. Posmarowałam omlet i posypałam wiórkami i orzeszkami.
Wartość odżywcza* porcji:
427 kcal
30,9 g białka
19,5 g tłuszczów (w tym 6,9 g tłuszczów nasyconych)
32,7 g węglowodanów ogółem
4,2 g błonnika pokarmowego
IG** = 50 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 14 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 11% |
Cynk
Wapń
|
46%
19%
|
Magnez | 26% |
Żelazo | 24% |
Witamina A
|
52%
|
Witamina E
Witamina C
|
22%
0%
|
Kwas foliowy | 33% |
Witamina B1 | 22% |
Witamina B2
Witamina B3
|
70%
21%
|
Witamina B6 | 18% |
Witamina B12 |
106%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz