Składniki na 1 porcję:
1/4 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
1 szklanka mleka 2% (230 g)
3 mrożone śliwki (165 g)
cynamon
opcjonalnie ksylitol lub odrobina miodu pszczelego
1. Kaszę przelałam na przemian zimną i gorącą wodą, żeby straciła goryczkę.
2. Do małego garnuszka wlałam mleko, wsypałam kaszę i dodałam cynamon.
3. Gotowałam na małym ogniu aż cały płyn się wchłonął, a kasza była miękka (trzeba uważać, żeby nie wykipiała ani żeby się nie przypaliła). Na koniec można zdjąć z gazu i zostawić na kilka minut pod przykryciem, żeby wchłonęła resztę płynu.
4. W między czasie wrzuciłam śliwki do rondelka podlałam odrobiną wody i gotowałam do miękkości, a następnie zmiksowałam blenderem na mus i polałam jaglankę.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza* porcji:
328 kcal
12,6 g białka
5,7 g tłuszczów (w tym 2,8 g tłuszczów nasyconych)
59,7 g węglowodanów ogółem
3,8 g błonnika pokarmowego
IG** = 53 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 29 (wysoki)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 15% |
Cynk
Wapń
|
29%
28%
|
Magnez | 26% |
Żelazo | 17% |
Witamina A
|
18%
|
Witamina E
Witamina C
|
18%
9%
|
Kwas foliowy | 8% |
Witamina B1 | 45% |
Witamina B2
Witamina B3
|
47%
14%
|
Witamina B6 | 40% |
Witamina B12 |
38%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Hej, chciałam zapytać czego kalorycznie dokładnie podałaś? W 100g czy w porcji? A jeśli w porcji to ile ona wynosi? Dzięki :)
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga, całość przepisu stanowi jedną porcję, wartość odżywcza jest podana na porcję :) Zaraz poprawię wpis
Usuń