1 mały surowy burak (ok. 140 g)
50 g suchej kaszy jęczmiennej, pęczak
120 g filetu z łososia
1 łyżeczka natki pietruszki (ok. 5 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g)
sól, pieprz
1.Buraka pokroiłam na cienkie plasterki, natłuściłam oliwą z obu stron (możesz wrzucić do miski, wlać oliwę i porządnie wymieszać albo natłuszczać pędzelkiem).
2. Plasterki rozłożyłam osobno na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min.
3. Łososia oprószyłam delikatnie solą i pieprzem. Włożyłam do parowaru (można położyć na sitko nad garnkiem z gotującą się wodą i przykryć) na około 15 min licząc od momentu zagotowania się wody.
4. Kaszę ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. Na talerzu posypałam posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* porcji:
496 kcal
27,7 g białka
24,7 g tłuszczów (w tym 4,7 g tłuszczów nasyconych)
46,1 g węglowodanów ogółem
5,4 g błonnika pokarmowego
IG** = 35 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji = 15 (średni)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 21% |
Cynk
Wapń
|
26%
8%
|
Magnez | 25% |
Żelazo | 24% |
Witamina A
Witamina D
|
12%
312 %
|
Witamina E
Witamina C
|
48%
22%
|
Kwas foliowy | 43% |
Witamina B1 | 31% |
Witamina B2
Witamina B3
|
22%
69%
|
Witamina B6 | 95% |
Witamina B12 |
250%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz