Składniki na 1 porcję:
2 jajka M
1 dojrzały banan (ok. 120 g)
4 łyżki płatków jaglanych (ok. 20 g)
cynamon
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
olej kokosowy / masło klarowane do smażenia
1. Wszystkie składniki dokładnie zblendowałam.
2. Smażyłam na najmniejszym ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Omlet jest bardzo delikatny, najlepiej byłoby go smażyć pod przykryciem. Jeśli wystąpi problem z obróceniem na drugą stronę, to radzę podzielić go na 4 części i każdą z osobna obrócić lub zsunąć omlet na talerzyk i obrócić na drugą stronę razem z nim.
SMACZNEGO !
Wartość odżywcza* 1 porcji:
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
413 kcal
19,5 g białka
15,4 g tłuszczów (w tym 6,2 g tłuszczów nasyconych)
51,9 g węglowodanów ogółem
3,0 g błonnika pokarmowego
IG** = 62 (średni)
Ładunek glikemiczny jednej porcji= 30 (wysoki)% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat
Potas
| 14% |
Cynk
Wapń
|
43%
7%
|
Magnez | 28% |
Żelazo | 26% |
Witamina A
|
47%
|
Witamina E
Witamina C
|
15%
10%
|
Kwas foliowy | 31% |
Witamina B1 | 35% |
Witamina B2
Witamina B3
|
71%
10%
|
Witamina B6 | 60% |
Witamina B12 |
87%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Uwielbiam twoje przepisy! I czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuń