22.12.2016

MANDARYNKI I POMARAŃCZE

MANDARYNKI


Wartość odżywcza 100 g:
(jedna duża mandarynka/dwie małe)
Energia: 42 kcal
Tłuszcz: 0,2 g
Białko: 0,6 g
Węglowodany: 11,2 g
Błonnik: 1,9 g



POMARAŃCZE


                              Wartość odżywcza 100 g:
                              (pół dużej pomarańczy/ jedna mała)
                              Energia: 44 kcal
                              Tłuszcz: 0,2 g
                              Białko: 0,9 g
                              Węglowodany: 11,3 g
                              Błonnik: 1,9 g




ZAWARTOŚĆ WITAMIN:

WITAMINA
MANDARYNKI*
POMARANCZE*
A
2,3
2,7
D
0
0
E
2,5
2,4
B1
9,5
7,3
B2
2,0
2,7
B3
1,5
1,4
B6
5,4
7,7
B12
0
0
Kwas foliowy
5,3
7,5
C
41,1
65,3

* w tabeli jest przedstawiony %RDA dla kobiet 19-30 lat
RDA - rekomendowane dzienne spożycie

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH:

SKŁADNIK MINERALNY
MANDARYNKI
POMARANCZE
SÓD
0,1
0,2
POTAS
4,0
3,9
WAPN
3,0
3,3
FOSFOR
2,6
3,9
MAGNEZ
5,5
2,2
ZELAZO
1,7
1,5
CYNK
0,9
1,9
MIEDZ
5,6
7,8
* w tabeli jest przedstawiony %RDA dla kobiet 19-30 lat
RDA - rekomendowane dzienne spożycie

INNE:


MANDARYNKI
POMARANCZE
IG
30
35
ŁG 100g owocu
3 (niski)
3 (niski)
ORAC*
1627
2103
*jednostka w jakiej mierzona jest zawartość antyoksydantów w poszczególnych produktach żywnościowych



Podsumowując:

Zawartość energii i makroskładników jest niemalże identyczna w tych owocach. Zwracając jednak uwagę na witaminy i minerały na przód wysuwają się POMARAŃCZE. Przede wszystkim mają wyższą zawartość witaminy C, która:
  • dba o prawidłowy stan naczyń krwionośnych,
  • dba o wygląd skóry,
  • opóźnia procesy starzenia (zwalcza wolne rodniki),
  • zwiększa wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Oprócz tego POMARAŃCZE charakteryzują się wyższą zdolnością do wymiatania wolnych rodników, które są odpowiedzialne między innymi za starzenie się organizmu i przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych.

JEDNAK..

różnice są zbyt małe, aby faworyzować jeden owoc bardziej niż drugi. Oba mają niski indeks i ładunek glikemiczny, zatem szybko nie podniosą nam cukru we krwi i w umiarze mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą/insulinoopornością. Zawierają także nie najmniejszą dawkę witaminy B1, odpowiedzialnej za regulację metabolizmu oraz magnezu, witaminy B6 i kwasu foliowego, które zadbają o nasz układ krwionośny i nerwowy.

Zatem rozkoszujmy się nimi w święta NA ZDROWIE !
(tylko z umiarem jak wszystko) :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz