Składniki na jedną dużą porcję:
2 jajka rozmiar L
300 g kalafiora
1/2 dużego pomidora (ok. 100g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 20 g)
1/5 małej papryki czerwonej (ok. 35 g)
75 g jogurt naturalny
1 płaska łyżka majonezu (ok. 15 g)
sól, pieprz, kurkuma
1. Kalafior podzieliłam na małe różyczki i gotowałam na parze ok. 15 min od zagotowania wody (kalafior ma być średnio miękki, nie ma się rozpadać).
2. Jajka wsadziłam do małego garnuszka z wodą i gotowałam 4 min od momentu zagotowania wody. Następnie obrałam i pokroiłam na 8 części.
3. Pomidor i paprykę pokroiłam w kostkę. Z pomidora usunęłam pestki.
3. Pomidor i paprykę pokroiłam w kostkę. Z pomidora usunęłam pestki.
4. W misce zmieszałam wszystkie wyżej wymienione składniki z jogurtem, majonezem, 2 łyżkami natki pietruszki i przyprawami. Resztą pietruszki posypałam wierzch sałatki.
SMACZNEGO!
Wartość odżywcza*:
402 kcal
27,1 g białka
24,8 g tłuszczów (w tym 5,5 g tłuszczy nasyconych)
27,1 g węglowodanów ogółem
9,0 g błonnika
IG** = 22 (niski)
Ładunek glikemiczny jednej dużej porcji = 4 (niski)
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat !!!!!!!!!!!!
Potas
| 29% |
Cynk
Wapń
|
45%
29%
|
Magnez | 27% |
Żelazo | 33% |
Witamina A
|
110%
|
Witamina E
Witamina C
|
82%
296%
|
Kwas foliowy | 88% |
Witamina B1 | 46% |
Witamina B2
Witamina B3
|
100%
25%
|
Witamina B6 | 68% |
Witamina B12 |
109%
|
*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy
Przepyszna właśnie ją zrobiłam:)!Dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuń