04 czerwca 2017

WYJĄTKOWE BROWNIE



Składniki na około 16 kawałków ciasta:

1 jajko L
1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g)
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g)
1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g)
1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g)
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g)
1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g)
1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu

1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam.
2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą.
3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam.
4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* 1 kawałka:

167 kcal
3,8 g białka
7,4 g tłuszczów (w tym 5,5  g tłuszczów nasyconych)
28,2 g węglowodanów ogółem (w tym 10,7 g polioli)
2,4 g błonnika pokarmowego

IG** = 39 (niski)
Ładunek glikemiczny jednego kawałka= 11 (średni)

Jeśli zamienimy ksylitol na zwykły cukier IG =  63 a ŁG = 16

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat



Potas
3%
Cynk
Wapń
10%
3%
Magnez10%
Żelazo6%
Witamina A
2%
Witamina E
Witamina C
4%
2%
Kwas foliowy8%
Witamina B18%
Witamina B2
Witamina B3
6%
8%
Witamina B65%
Witamina B12
5%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz